Pjesë të trupit të njeriut janë krijuar për herë të parë nga embrioni i derrit prej shkencëtarëve. Embrionet që rriten brenda një derri përmbajnë një sasi të vogël të indeve të njeriut, por shpresohet që një ditë kjo teknikë të lejojë që organet të tëra të rriten në një derr. Kjo metodë do të shërbente për të rritur organe që mund të transplantohen.

“Chimera” (monstra) apo hibridi njeri-kafshë është krijuar nga injektimi i qelizave njerëzore në embrionin e një derri që më pas është mbjellë. Qelizat burimore njerëzore u rritën dhe formuan në embrionin e derrit edhe pse ata nuk u bënë gica sepse u lëvizën nga barku i nënës pas 28 ditësh.

Shkencëtarët thanë se organe të tëra të përbëra nga qelizat e njeriut mund të rriten për përdorime transplantesh. Një arritje e tillë është cilësuar si një hap i rëndësishëm në shkencë, që ka si synim rritjen e organeve të njeriut në embrionet e derrave apo kafshëve të tjera.

27 janar 2017 (gazeta-Shqip.com)

albania.eu.com Reviewed by albania.eu.com on . Organet e njeriut rriten brenda trupit të derrit për transplant Organet e njeriut rriten brenda trupit të derrit për transplant Rating: 5.0
Albania News Agency Online - Albania Portal me lajme shqip 2017!